Miody
Miód nazywany jest często płynnym złotem. Nie chodzi tylko o jego złocistą barwę, ale także o wiele właściwości prozdrowotnych, które w sobie skrywa. Wszelkie miody to bardzo dobre źródło witamin i mikro- oraz -makroelementów. Zawiera m.in. potas, fosfor, wapń, żelazo, kobalt, a także witaminę C, biotynę, a nawet kwas foliowy i pantotenowy. Wszystkie składniki miodu sprawiają, że działa on oczyszczająco, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. To najlepsza pomoc, jeśli chcesz wzmocnić swój organizm lub męczysz się z chorobami układu oddechowego. W małym słoiczku znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby wzmacniać swój organizm przez cały rok.
Miody – wyjątkowe wyroby u Kasia z Podlasia
Dostępne miody w naszym sklepie różnią się pomiędzy sobą nie tylko odmianą miodu, ale też dodatkami, które do nich dodajemy, aby nadać im charakterystyczny smak i aromat. Miody, które otrzymasz, mogą być płynne lub stałe. Niektóre z nich mają dodatkowo płatki prawdziwych kwiatów. Wyjątkowym produktem jest miód z płatkami róży. Oprócz drogocennych właściwości prozdrowotnych miodu ten produkt skrywa w sobie wyjątkowe właściwości pochodzące z płatków róży.
Właściwości prozdrowotne miodu – kto i dlaczego powinien go jeść?
Miód to produkt, który mogą spożywać dzieci i dorośli. Należy jednak pamiętać, że oprócz wielu właściwości prozdrowotnych, jest też kaloryczny, dlatego nie należy przesadzać z jego ilością. Łyżeczka wystarczy, aby nadać herbacie lub kawie wyjątkowej słodyczy!
Najpopularniejszym rodzajem miodu w naszym sklepie jest miód wielokwiatowy. Ma on wyjątkowy aromat polnych kwiatów, dlatego dodawane są do niego inne płatki kwiatów, aby nadać mu bardziej wyrazistego posmaku. Szczególnie lubiany jest miód z płatkami róży oraz bławatka. Oprócz smaku, płatki kwiatów nadają miodowi dodatkowe wyjątkowe właściwości. Miód wielokwiatowy ma szczególne właściwości, które wspierają odporność organizmu i przyspieszają gojenie ran. To też najlepsze lekarstwo na spękane usta. Można go stosować jak pomadkę. Mamy w ofercie także inne odmiany miodu. Różnią się one pomiędzy sobą właściwościami, jednak wszystkie dbają o odporność i dostarczają wielu witamin oraz mikroelementów. Nie zabrakło u nas najzdrowszego rodzaju miodu, którym jest miód z mniszka lekarskiego. Ten wyrób jest polecany nawet po kuracji antybiotykowej, aby pomóc odbudować florę bakteryjną w układzie pokarmowym. Miód z mniszka zalecany jest przy wielu schorzeniach i dolegliwościach. Wspomaga on pracę serca, a jednocześnie reguluje trawienie i pomaga usunąć toksyny z organizmu.
Miody – jak jeść miód?
Miody uwielbiane są przez dzieci, ponieważ kochają one słodkie smaki. Ale to właśnie dorośli kochają łączyć miód z pieczywem. Komu z Was to połączenie nie kojarzy się ze szczęśliwymi momentami z dzieciństwa? Miody są świetnym zamiennikiem cukru w przepisach kulinarnych. Nie tylko tych na słodko, ale są też cudownym dodatkiem do sosów do sałatek lub marynaty do mięsa.
Najpopularniejszym sposobem spożywania miodu jest rozpuszczanie go w ciepłej herbacie. Bardzo ważne jest, aby nie dodawać miodu do dopiero co zaparzonej herbaty. W wysokich temperaturach miód traci swoje właściwości. Poczekaj, aż herbata będzie nadawała się do picia (powinna mieć ok. 40 stopni) i dopiero wtedy dodaj do niej miód.
Miód warto spożywać regularnie, ponieważ nie ma on właściwości leczniczych, tylko wzmacnia on organizm. Dlatego warto spożywać go przez cały rok, bo wtedy uodparnia nas na wiele chorób.