Szukasz szybkiego przepisu, który pomoże Ci stworzyć wyjątkowy deser dla Twoich najbliższych? Mam dla Ciebie coś przepysznego! Maślane bułeczki z cukrem lawendowym. To idealny deser na letnie wieczory, ale jest też cudownym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas zimowych popołudni. Pewnie wielu osobom bułeczki maślane kojarzą się z dzieciństwem i słodkościami, które robiły Wasze mamy lub babcie, prawda? A ktoś z Was próbował dodać do nich cukier lawendowy? Jeśli nie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Cukier lawendowy zmienia zwykłe maślane bułeczki w wyjątkowy deser, który jest uwielbiany przez wszystkich domowników.

Maślane bułeczki z cukrem lawendowym są pysznym pomysłem na letni deser i nie tylko. Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto oraaz aromatyczny, słodki jaak nebo cukier lawendowy, czy to nie para idealna?

Do przepisu na bułeczki z cukrem lawendowym będziesz potrzebować:

  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru lawendowego
  • 50 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 250 g mleka lub ulubionego napoju roślinnego
  • 2 żółtka
  • 70 g masła w temperaturze pokojowe
  • 500 g maki pszennej typ 550

Przygotowanie bułeczek z cukrem lawendowym:

Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.

Ciasto wyłożyć na blat poruszony mąka i rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5 cm.

Foremka o średnicy ok 8 cm wyciąć krążki , uformować bułeczki, ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp 190 stopni.

Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem, które pozostało a następnie posypać cukrem lawendowym.

Piec 20-25 min

Magiczny cukier lawendowy 

Cukier lawendowy to nie tylko pyszny, ale też bardzo zdrowy dodatek. Olejek lawendowy ma wyjątkowo silne właściwości uspokajające i pomaga się zrelaksować. Lawendowy zapach na bułeczkach maślanych też ma takie właściwości. Olejki eteryczne z lawendy przedostają się do ciasta i jego pozytywne właściwości prozdrowotne bardzo dobrze wpływają na cały organizm. Zamiana zwykłego cukru na cukier lawendowy sprawia, że te maślane bułeczki to idealny wybór, jeśli poszukujemy zdrowych przekąsek i słodkości! Cukier lawendowy to najlepszy wybór do wielu wypieków, ale też deserów, dżemów i konfitur. Należy jednak pamiętać o tym, że ma on bardzo intensywny zapach i nawet niewielka ilość zmieni smak naszych słodkości. 

Bez dwóch zdań maślane bułeczki z cukrem lawendowym to wyjątkowe połączenie. Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto łączymy z aromatycznym, słodkim jak niebo cukrem lawendowym. Jestem pewna, że to połączenie przypadnie Wam do gustu! Moim zdaniem to idealne maślane bułeczki na każdą okazję.