Brak produktów w koszyku
Szukasz szybkiego przepisu, który pomoże Ci stworzyć wyjątkowy deser dla Twoich najbliższych? Mam dla Ciebie coś przepysznego! Maślane bułeczki z cukrem lawendowym. To idealny deser na letnie wieczory, ale jest też cudownym dodatkiem do kawy lub herbaty podczas zimowych popołudni. Pewnie wielu osobom bułeczki maślane kojarzą się z dzieciństwem i słodkościami, które robiły Wasze mamy lub babcie, prawda? A ktoś z Was próbował dodać do nich cukier lawendowy? Jeśli nie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Cukier lawendowy zmienia zwykłe maślane bułeczki w wyjątkowy deser, który jest uwielbiany przez wszystkich domowników.
Maślane bułeczki z cukrem lawendowym są pysznym pomysłem na letni deser i nie tylko. Delikatne, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto oraaz aromatyczny, słodki jaak nebo cukier lawendowy, czy to nie para idealna?
Do przepisu na bułeczki z cukrem lawendowym będziesz potrzebować:
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru lawendowego
- 50 g świeżych drożdży pokruszonych
- 250 g mleka lub ulubionego napoju roślinnego
- 2 żółtka
- 70 g masła w temperaturze pokojowe
- 500 g maki pszennej typ 550
Przygotowanie bułeczek z cukrem lawendowym:
Wyrób ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na ok 30 min.
Ciasto wyłożyć na blat poruszony mąka i rozwałkować ciasto na grubość ok 1,5 cm.
Foremka o średnicy ok 8 cm wyciąć krążki , uformować bułeczki, ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 min.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do temp 190 stopni.
Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem, które pozostało a następnie posypać cukrem lawendowym.
Piec 20-25 min
Magiczny cukier lawendowy
Cukier lawendowy to przepyszny dodatek. Olejek lawendowy ma przepiękny zapach, który unosi się nawet po upieczeniu bułeczek! Lawendowy zapach na bułeczkach przenosi na łąkę i przywołuje wspomnienia beztroskich dni. Olejki eteryczne z lawendy przedostają się do ciasta. Zamiana zwykłego cukru na cukier lawendowy sprawia, że te maślane bułeczki to idealny wybór, jeśli poszukujemy wyjątkowych przekąsek i słodkości! Cukier lawendowy to najlepszy wybór do wielu wypieków, ale też deserów, dżemów i konfitur. Należy jednak pamiętać o tym, że ma on bardzo intensywny zapach i nawet niewielka ilość zmieni smak naszych słodkości.
Bez dwóch zdań maślane bułeczki z cukrem lawendowym to wyjątkowe połączenie. Puszyste, delikatne i rozpływające się w ustach ciasto łączymy z aromatycznym, słodkim jak niebo cukrem lawendowym. Jestem pewna, że to połączenie przypadnie Wam do gustu! Moim zdaniem to idealne maślane bułeczki na każdą okazję.