Granole

Granole, które znajdziesz w naszym sklepie, są wykonane z naturalnych składników w domowych warunkach. Każda z nich to wyjątkowe połączenie najlepszych składników, które nie tylko smakują, ale dostarczają też wielu witamin i mikroelementów. W ofercie możecie znaleźć granole orkiszowe i owsiane. Granole mają dodatki w postaci suszonych owoców i nasion, więc każdy znajdzie coś dla siebie! Jesteś fanem egzotycznych smaków? Zainteresuje Cię połączenie kiwi i mango w granoli owsianej. Jeśli lubisz proste połączenia, to najlepszym wyborem będzie dla Ciebie granola z truskawkami i bananem. A może cenisz sobie delikatny smak bławatka albo róży? Takie wyjątkowe połączenia smakowe także znajdują się w ofercie. Bławatka połączyliśmy z owocami leśnymi i świeżo gniecionym orkiszem, a płatki róży dodaliśmy do płatków owsianych i migdałowych. Aby granola różana miała orzeźwiający smak, w jej skład wchodzi liofilizowana malina i czekolada. Wyjątkowe połączenie smakowe na dobry początek dnia, prawda?

Jak powstają nasze granole? 

Granole dostępne w naszym sklepie powstają z ziaren świeżo gniecionego orkiszu lub  płatków owsianych. Płatki owsa opiekamy w tradycyjny sposób razem z orzechami i nasionami, a na sam koniec dodajemy do tego liofilizowane owoce. Całości nadajemy smak poprzez dodanie miodu. Wykorzystanie miodu, zamiast cukru jest najlepszym rozwiązaniem, aby granola była zdrowa i miała wiele właściwości odżywczych. 

Czym jest proces liofilizacji owoców?

Liofilizacja owoców to jeden z najzdrowszych sposobów na suszenie owoców. Podczas tego procesu nie dodaje się żadnych barwników, konserwantów, ani wzmacniaczy smaku. Proces polega na usunięciu wody z zamrożonego produktu. Lód od razu zamienia się w parę wodną i nie ma etapu stanu ciekłego. To jest najlepszy proces, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych produktów. Otrzymane tą metodą owoce zachowują swój smak, zapach i pełną wartość odżywczą.

Produkty liofilizowane chłoną wilgoć z otoczenia. Z tego powodu nasze granole mają specjalne opakowanie, które pozwala na wielokrotne i szczelnie zamknięcie produktu. 

Granola jako posiłek i przekąska

Granole są świetnym pomysłem na przepyszne i zdrowe śniadania dla całej rodziny. To bogactwo składników odżywczych, witamin i wyjątkowe doznania smakowe. Do tego bogata jest w błonnik oraz zdrowe tłuszcze, które pochodzą z nasion i orzechów. Do stworzenia naszej granoli nie dodajemy żadnych konserwantów, a wszystkie składniki są zdrowe i naturalne. 

Granole można przygotować na kilka sposobów. Najbardziej popularne jest jedzenie granoli z dodatkiem mleka lub jogurtu. Sprawdzi się zarówno ciepłe, jak i zimne mleko. Dla osób, które unikają nabiału, dobrym rozwiązaniem mogą być napoje roślinne i jogurty kokosowe. 

Ciekawym dodatkiem do granoli mogą być świeże owoce lub mus przygotowany przez zblendowanie owoców. W ten sposób nadać jej dodatkowych walorów smakowych. 

Najmłodszym przypadnie do gustu opcja z dżemem lub powidłami. 

Właściwości odżywcze granoli

Granole dostępne w naszym sklepie to dobre źródło żelaza, cynku i magnezu, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Mieszanki z owocami zawierają bardzo dużo przeciwutleniaczy, z kolei orzechy i nasiona to wyjątkowe źródło naturalnych tłuszczów. Nasze granole to źródło błonnika i białka. Takie połączenie gwarantuje uczucie sytości na długi czas.

Zasady przechowywania granoli

Granole należy przechowywać w naszym opakowaniu lub w innym zamykanym pojemniku, tak aby wilgoć nie mogła dostać się do środka. Granoli nie należy przechowywać w pobliżu gotujących się potraw, ponieważ może ulec zbryleniu.