Brak produktów w koszyku
Owoce liofilizowane
Owoce liofilizowane
Owoce liofilizowane to w 100% naturalne produkty, które nie zawierają barwników, konserwantów, ani wzmacniaczy smaku. Nasze produkty pochodzą z ekologicznych upraw, dzięki temu wiemy, że trafiają do Ciebie najwyższej jakości produkty. Zimą masz ochotę na maliny, truskawki, borówki, a może inne letnie pyszności? Najlepszym rozwiązaniem są owoce poddane procesowi liofilizacji. Możesz jeść je same, dodać do owsianki, a nawet ciast i muffinek. Jeśli dodać liofilizowane owoce do wody lub innego napoju bardzo szybko wchłoną wilgoć. Właśnie takie owoce są świetnym dodatkiem do deserów lub herbaty podczas zimowych wieczorów!
Liofilizowane owoce – co to znaczy?
Liofilizacja owoców to najlepszy sposób, aby cieszyć się owocami sezonowymi przez cały rok. Czasem ten proces wykorzystuje się także do konserwowania owoców, które źle znoszą tradycyjne suszenie. Przepyszne, słodkie, a do tego pełno wartościowe! Liofilizacja to najlepszy sposób na zachowanie wszystkich właściwości odżywczych owoców bez dodatkowych konserwantów i barwników. Dzięki niemu możesz cieszyć się pysznym smakiem malin oraz truskawek o każdej porze roku! Liofilizacji poddaje się właściwie wszystkie owoce. Ten sposób suszenia owoców pozwala na cieszenie się naturalnymi produktami, pozbawionymi wszelkich konserwantów. Dodatkowo liofilizowane owoce są bardzo lekkie, więc są idealną przekąską podczas podróży.
Jak przebiega liofilizacja owoców?
Liofilizacja znana jest już od ponad 30 lat i od tamtej pory podbija serca miłośników zdrowej żywności. W pierwszym etapie liofilizacji następuje zamrożenie produktów. Szybkie chłodzenie materiału powoduje powstawanie małych kryształków lodu. Drugim etapem jest sublimacja, czyli wstępne suszenie. Obniża się ciśnienie w komorze poniżej ciśnienia pary lodu. Lód zostaje usunięty z wierzchniej zamrożonej warstwy i od razu przekształcony jest w parę wodną. Później następuje suszenie wtórne. Podnosi się temperaturę w urządzeniu, gdzie następuje suszenie, cały proces przebiega w obniżonym ciśnieniu. Próżnia w urządzeniu zostaje przerwana za pomocą obojętnego gazu. Cały proces liofilizacji prowadzi do tego, że końcowa zawartość wody w produkcie wynosi około 1 do 4 %.
Czy liofilizowane owoce są zdrowe?
Owoce poddane procesowi liofilizacji to najlepszy sposób na przechowanie sezonowych przysmaków. Jeszcze niedawno kojarzone były głównie z osobami, które dużo podróżowały, z astronautami oraz himalaistami. Głównie dlatego, że są lekkie, nie zajmują za wiele miejsca, a jednocześnie ich termin przydatności jest znacznie dłuższy niż świeżych owoców, a zachowują ich wszystkie właściwości odżywcze. Dzisiaj zyskują coraz większą popularność. Spróbuj dodać je do codziennych dań na słodko, a gwarantujemy, że się w nich zakochasz od pierwszego spróbowania!
Dlaczego warto jeść owoce liofilizowane?
Te owoce charakteryzuje bardzo wysoka jakość. Zachowują one smak, zapach i pełną wartość odżywczą. To oznacza, że takie owoce mają wiele witamin, mikroelementów, aminokwasów i enzymów. Termin spożycia takich owoców jest bardzo długi, pod warunkiem, że są przechowywane w suchym miejscu. Liofilizowane owoce szybko chłoną wilgoć z otoczenia. Liofilizacja owoców sprawia, że możesz cieszyć się swoimi smakami przez cały rok!
Owoce liofilizowane – jak je używać?
Liofilizowane owoce z naszego sklepu możesz używać na różne sposoby. Tak naprawdę ich wykorzystanie jest takie samo jak świeżych owoców. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do herbaty oraz lemoniady, a także do ciast. Można dodać je do owsianki, naleśników lub pancake’ów. Liofilizowane owoce po dodaniu do wody pęcznieją i odzyskują wszystkie walory smakowe świeżych owoców, dlatego bez obaw można je wykorzystać do wypieków.
Liofilizacja to najlepszy sposób na zachowanie wartości odżywczych suszonych produktów. Najczęściej zachowują one wszystkie witaminy oraz mikroelementy, które znajdują się w świeżych owocach. Owoce liofilizowane wykorzystuj w taki sam sposób, jak świeże owoce!