Lawenda to wyjątkowa roślina, która pięknie pachnie i ma niepowtarzalny kolor! Jest popularna na całym świecie! I nie ma się co dziwić, bo kryje w sobie wyjątkowe właściwości.  Wykorzystuje się ją także w kuchni, gdzie gości od wielu lat w sałatkach oraz mięsach. To jedna z ciekawszych przypraw, o niezastąpionym smaku. 

Kilka słów o lawendzie 

Istnieje ponad 40 gatunków lawendy. Różnią się one między sobą barwą, niektóre są purpurowe, a inne mają głęboki odcień błękitu. Każda odmiana ma też niepowtarzalny zapach. W lawendzie najdrogocenniejsze są olejki eteryczne. Stosowany jest w aromaterapii i bardzo często dodaje się go kosmetyków.  Kobiety uwielbiają stosować lawendę po ciężkim dniu, ponieważ twierdzą, że to je uspokaja i relaksuje.  Herbata z lawendy to najlepszy wybór na wieczorny napój po trudnym emocjonalnie dniu.

Lawenda – jak wykorzystać ją w domu? 

Wiele osób zastanawia się, jak można sprawić, aby zapach lawendy unosił się w naszym domu. Jest na to kilka sposobów. Jednym z nich jest specjalna mgiełka do wnętrz. To wyjątkowe rozwiązanie sprawi, że zapach pozostanie w pokoju na dłużej. Taka mgiełka odświeża pomieszczenie. Nie tylko pomoże Ci szybciej zasnąć, ale też odstraszy komary i kleszcze. Drugim sposobem są woreczki wypełnione suszem ziołowym lub kwiatami lawendy, które mają w sobie bardzo dużo olejków eterycznych. Zapach z takiego woreczka wydobywa się nawet do 5 lat. To świetne rozwiązanie, jeśli chcemy chronić nasze ubrania. Taki woreczek można włożyć do szuflady lub szafy. Daje to ochronę przed molami. 

Kosmetyki z dodatkiem lawendy

Najbardziej popularnym wykorzystaniem lawendy jest dodawanie jej olejku eterycznego do kosmetyków. Kobiety uwielbiają balsamy i mgiełki zapachowe z lawendową nutą. Takie balsamy pomagają delikatnie nawilżyć skórę. To połączenie dobre także dla osób z wrażliwą skórą.

Cudownym rozwiązaniem jest także sól do kąpieli o tym zapachu albo zapalenie lawendowej świeczki zapachowej. To świetna alternatywa, jeśli chcemy, aby zapach unosił się w całym mieszkaniu.  

Lawenda

Lawenda to idealna roślina do wykorzystania w kuchni

Lawenda to wyjątkowa roślina, którą można dodać do różnych potraw. Jako przyprawę używa się wysuszone liście o nieco gorzkim smaku. Mają one silny zapach, który najczęściej jest kojarzony z tym półkrzewem. Jednak to kwiaty są bardziej aromatyczne. Można je stosować do gotowania. Wiesz, że lawenda jest jednym ze składników popularnej mieszanki ziół prowansalskich? Świetnie komponuje się w otoczeniu takich przypraw jak rozmaryn, tymianek lub oregano. Można upiec także przepyszne muffinki i ciasteczka z dodatkiem lawendy, które osłodzą letnie wieczory.

Napoje z lawendą 

Najpopularniejsze są jednak napoje z lawendą. Lawendowa herbata to wyjątkowy napar, który warto pić codziennie przed snem. Herbata lawendowa to także świetna baza do letniej lemoniady! Można schłodzić ją w lodówce i dodać trochę soku z cytryny oraz miodu. Alternatywą do robienia lemoniady z parzonej lawendy jest syrop lawendowy! To produkt, który można rozcieńczyć z wodą, a także świetnie komponuje się z naleśnikami i lodami. 

A może cenisz sobie lekki posmak lawendy? Spróbuj miodu z lawendy! Tworzy cudowną kompozycję smakową z zieloną herbatą. 

Lawenda do wytrawnych dań

Drobno utarte kwiaty lawendy bardzo dobrze komponują się jako dodatek do sosów, ryb, a także potraw mięsnych. Kwiaty lawendy można dodać też do oliwy z oliwek. To idealny dodatek do sałatek. 

 

Który sposób zastosowania lawendy w kuchni i w domu spodobał Ci się najbardziej?